Институт је од самог свог оснивања, поред основних и примењених истраживања, развио и освојио већи број технологија и производа, од који су многи заштићени патентима. Наводимо неке од њих који су имали широку примену у различитим индустријама широм бивше Југославије. То су били тантал кондензатори с чврстим електролитом, серија филтера за расхладне флуиде, саморегенаративни уређаји за пречишћавање и сушење компримованих гасова, саморегенеративни уређаји за пречишћавање флуида, серија филтера различите финоће за пречишћавање флуида, серија филтера за сушење гасова са индикатором влажности, аутоматски одуљивачи филтера, уређај за мерење влажности гасоова и температуре.

Осим тога, у последњих петнаестак година Институт је освојио и бројне технологије за прехрамбену индустрију: за прераду отпадних сировина из прехрамбене индустрије (сурутка, пиварски квасац и др.) и за потпуно искоришћење прехрамбених сировина и добијање биолошки високо вредних прехрамбених производа, од којих су неке и награђене на смотрама проналазача. Ту је и дијететски производ за регулисање нивоа шећера и холестерола у крви под називом Диабет 2, који је клинички испитан на ВМА у Београду и у Центру за дијабетес у Фочи.

Освојене су технологије за добијање одгорченог инактивисаног пиварског квасца за људску употребу, који може да се користи као крајњи производ за функционалну исхрану или као полупроизвод у прехрамбеној индустрији, посебно у индустрији тзв. брзе хране, као природни додатак уместо вештачких адитива. Добијени инактивисани пиварски квасац задржао је биолошку и хранљиву вредност јер нема никаквог хемијског или термичког третмана на високим температурама.

Такође је освојена технологија за прераду сурутке, која је отпадни материјал из производње сира. Добијени производи: угушњена сурутка (користи се као емулгатор у прехрамбеној индустрији, у козметици и др.), паста од сурутке или осушена сурутка (користи се у индустрији меса и кондиторској индустрији, за производњу тзв, инстант препарата као природни додатак, уместо вештаких адитива), лактоза (за прехрамбену и фармацеутску индустрију). Добијен је и нови производ, мајонез од сурутке, без холестерола. Сви производи добијени од сурутке задржали су биолошку и хранљиву вредност јер нема никаквог хемијског или термичког третмана на високим температурама.

Освојена је и јединствена технологија за потпуну прераду соје и добијање различитих производа од соје: сојиног млека, павлаке, сира, мајонеза, различитих намаза и прелива. Посебна вредност ове технологије је што се уклања тежак мирис соје без термичког третмана. Сви производи добијени од соје задржали су биолошку и хранљиву вредност јер нема никаквог хемијског или термичког третмана на високим температурама.

Технологије за добијање антиоксиданата из различитог воћа и поврћа, било као уљних екстраката или екстраката у сурутки, за њихово концентровање (полифеноли из грожђа или вина) које су освојене у Институту, дају производе или полупроизводе који имају широку примену у функционалној исхрани или у прехрамбеној индустрији. Сви добијени производи задржали су биолошку и хранљиву вредност јер нема никаквог хемијског или термичког третмана на високим температурама.

Технологије за добијање желеа од јагодастог воћа (јагоде, малине, купине, боровнице) и концентрата сока од овог воћа, које су освојене у Институту, такође дају производе са очуваном биолошком и хранљивом вредношћу, али повећаном, због концентровања.